Medische Encyclopedie – Dienstapotheek Drechtsteden – Dordrecht

Dienstapotheek Drechtsteden

Karel Lotsyweg 8 3318 AL Dordrecht Tel:078 - 652 34 76

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Krentenbaard bij kinderen

Inhoud

Krentenbaard bij kinderen

Wat is krentenbaard bij kinderen?

Krentenbaard is een ontsteking van de huid.

Op de huid komen wondjes en rode of donkere plekken met blaasjes en  korstjes. Meestal is dit rond de neus of mond. Maar het kan ook op andere plekken zitten. 

Kinderen jonger dan 12 jaar hebben er het vaakst last van. Ook volwassenen kunnen het krijgen. 

De medische naam is impetigo. 

Krentenbaard komt door een bacterie. Meestal de stafylokok.
Vaak geeft deze bacterie geen klachten. Maar als uw kind een wondje krijgt, kan de bacterie een ontsteking geven. 

Uw kind kan de bacterie krijgen via de handen van iemand anders. Of via spullen waar die op zit. Bijvoorbeeld speelgoed of een handdoek.
Uw kind kan de bacterie ook hebben gekregen doordat iemand hoest of niest. Dat gebeurt niet vaak. 

Uw kind kan de ontsteking verspreiden met de vingers. Zo kan uw kind ook krentenbaard krijgen op andere plekken van het lichaam. 

Zijn de wondjes droog of genezen? Dan kan uw kind krentenbaard niet meer aan iemand anders geven.

Soms blijft de bacterie op het lichaam zitten. Dit kan een tijdje zo zijn of altijd. Het vaakst zit de bacterie dan in de neus. Uw kind heeft daar meestal geen last van. Maar de kans om weer krentenbaard te krijgen is wel groter. 

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Hieronder staan adviezen die kunnen zorgen dat de krentenbaard niet erger wordt. En die de kans kleiner maken dat uw kind de bacterie aan anderen geeft.

 • Uw kind kan de plekjes beter niet aanraken. En ook niet eraan krabben. Dat maakt de plekjes namelijk erger. Als uw kind oud genoeg is, kunt u dit uitleggen aan uw kind.
 • Zorg dat uw kind regelmatig de handen wast met zeep. Dit mag gewone zeep zijn. Droog de handen goed af.
 • Knip de nagels kort.
 • Laat uw kind een eigen handdoek gebruiken. Geef elke dag een schone handdoek.
 • Uw kind kan gewoon in bad gaan of onder de douche.
 • Maak de plekken niet nat met een nat verband. Krentenbaard geneest er waarschijnlijk niet sneller door. Het kan zijn dat de ontsteking er erger door wordt.
 • Andere mensen in de omgeving van uw kind moeten vaak hun handen wassen. Vertel dit aan de leraar of op het dagverblijf.
 • Als u wilt, kunt u de dingen die uw kind vaak aanraakt 1 keer per dag schoonmaken met water en zeep. Bijvoorbeeld speelgoed, deuren en de trapleuning.
 • Zeep is genoeg om de huid van uw kind mee schoon te maken. Andere middelen (zoals alcohol of jodium) helpen niet beter dan zeep.

Krentenbaard is heel besmettelijk. Daardoor krijgen andere kinderen het vaak ook. Ook al doet u precies wat hierboven staat.

Uw kind thuis houden?

Vraag aan school of het dagverblijf of uw kind met krentenbaard mag komen. Hier zijn vaak afspraken over.

Uw kind hoeft voor zichzelf niet thuis te blijven. Ook voor andere kinderen niet. Want meestal hebben meer kinderen in de groep de bacterie al bij zich, ook al is er niets bijzonders aan ze te zien.
Het heeft daarom weinig zin om uw kind thuis te houden.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel direct de huisarts of de huisartsen-spoedpost als uw kind krentenbaard heeft en 1 of 2 van deze klachten:

 • Uw kind voelt zich erg ziek.
 • Uw kind heeft koorts.

Bel op werkdagen uw huisarts of de huisartsen-spoedpost als 1 van deze dingen klopt:

 • U denkt dat uw kind krentenbaard heeft.
 • Uw kind heeft al medicijnen tegen krentenbaard, maar die helpen niet:
  • Uw kind gebruikt de medicijnen (pillen of crème) al 3 dagen, maar het wordt niet beter.
  • Uw kind krijgt steeds meer plekken op het lichaam of de plekken worden groter.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Fusidinezuur op de huid
Fusidinezuur is een antibioticum dat verschillende soorten bacteriën doodt. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

Mupirocine op de huid
Mupirocine is een antibioticum dat bacteriën doodt, met name stafylokokken en streptokokken. Dit zijn bacteriën die vooral op huid en slijmvliezen voorkomen. Mupirocine wordt pas voorgeschreven wanneer andere antibiotica op de huid, zoals fusidinezuur niet voldoende hebben geholpen.

Penicilline-antibiotica om in te nemen
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriënen. Penicilline-antibiotica worden pas voorgeschreven wanneer de infectie te uitgebreid is en een behandeling met een crème of zalf met antibiotica onvoldoende werkt en als het kind ook koorts heeft door de infectie. Voorbeelden zijn flucloxacilline of feneticilline.

Macrolide-antibiotica om in te nemen
Macrolide-antibiotica doden veel soorten bacteriën. Het wordt alleen gebruikt bij krentenbaard bij kinderen, als een zalf of crème met antibiotica onvoldoende werkt en flucloxacilline niet gebruikt kan worden, bijvoorbeeld vanwege allergie.

Terug naar overzicht